Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÖRTÉNETTUDOMÁNYI INTÉZET
NÉMET TÖRTÉNELEM ÉS KULTÚRA DÉLKELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN ALAPÍTVÁNYI TANSZÉK

 

Johannes Rau ösztöndíjprogram2017

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Ausschreibung von Johannes-Rau-Stipendien 2017 

 

Az észak-rajna-vesztfáliai oktatásért, tudományért és kutatásért felelős minisztérium és a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem együttműködéseként valósul meg, a projektet a Német és Nemzetközi Pártjogi és Pártkutatói Intézet (Institut für Deutsches und Internationales Parteienrecht und Parteienforschung - PRuF) vezeti. Az ösztöndíjprogram elsődlegesen doktoranduszokat és fiatal tudósokat kíván megszólítani, célja a közép- és kelet-európai demokráciák erősítése. Az ösztöndíj keretein belül a hallgatóknak lehetősége nyílik a PRuF intézetben egy saját demokráciakutatási projektet megvalósítani, mindemellett egy három hónapos szakmai gyakorlaton keresztül betekintést nyernek a tartományi parlament és képviselői munkájába.

 

Legkorábban 2017 nyarától három új ösztöndíj válik elérhetővé, az ösztöndíjas időszak tényleges kezdetének meghatározása a jelölttel közösen történik. Jelentkezési határidő: 2017. március 31. Elsődlegesen magasan képzett, kiemelkedő tanulmányi átlaggal rendelkező hallgatókat várnak az alábbi területekről: jogtudomány, politikatudomány, szociológia. Az ösztöndíj további előfeltétele a sikeres záróvizsga, amellyel a hallgatónak legkésőbb az ösztöndíj kezdetkor rendelkeznie kell. A hallgató kutatási célja hozzá kell, hogy járuljon a származási ország hosszú távú demokráciafejlődéséhez.

 

A jelentkezés során a tanulmányi eredményeken kívül két ajánlólevelet is figyelembe vesznek, az ösztöndíj további felvétele a felsőfokú német nyelvtudás és ennek igazolása. A jelentkező hallgatók maximális életkora 32 év lehet.

 

Az ösztöndíj időtartama (max. 3 év) a kutatási terv függvényében alakul, de a hallgatónak szükséges évente újra pályáznia, ill. elért eredményeit az ösztöndíjbizottság előtt ismertetnie.

 

Az ösztöndíj az alábbiakat tartalmazza:

- 1350,- euró havi juttatás,

- kutatói állomás,

- segítség a szálláskeresésben.

 

A jelentkezési dokumentumok a DAAD releváns jelentkezési adatlapjával (www.daad.de/de/form - „Antrag auf ein Forschungs-/ Studienstipendium“) kérik 2017.03.31-ig az alábbi címre megküldeni:

 

Heinrich-Heine-Universität

Institut für Deutsches und Internationales Parteienrecht und Parteienforschung (PRuF) Geb. 23.31, Raum 01.35 Universitätsstraße 1

40225 Düsseldorf Deutschland

 

 

További információkat a mellékletben találhat, ill. telefonos tájékoztatás kérhető az alábbi telefonszámokon: 0049/211-81-15722 (titkárság) és 0049/211-81-15720 (Dr. Heike Merten igazgató)